Sommaren

0kommentarer

Sommaren

Årstiden sommaren är den årstid på året som är varmast. När man tänker på sommaren tänker man ofta på sol, bad och sommarlov. Sommaren är för på norra jordklotet under månaderna juni, juli och augusti. På södra jordklotet är det sommar i december, januari och februari. Detta beror på att vårt jordklot inte står stilla utan snurrar. På sommaren blir träden gröna, vattnet i sjöar och hav värms upp av solen, blommor blommar och fåglarna kvittrar.

Midsommar

Runt midsommarsolståndet firar vi i Sverige en högtid som kallas midsommar. Midsommar firas på midsommarafton som slår in någon dag mellan den 20 – 24 juni varje år. Det är alltså sommarsolståndet som firas. På midsommarafton reses en stång som kläs med blommor. Midsommarstången dansas det sedan runt och en vanlig sång och dans som dansas runt stången är ”Små grodorna”. 

 Midsommarfirandet är inget nytt påhitt, även i gamla tider har midsommar firats men firandet har förändrats i takt med samhället, men många traditioner i midsommarfirandet lever kvar fortfarande idag. Enligt folktron förr i tiden ansågs det at allt som växte i naturen, var laddat med övernaturliga krafter, under midsommaren. Därför samlade man ihop växter och band sig en midsommarkrans att ha i håret så hade man medel för at klara av resten av året. Kransens blommor kunde man sedan spara till jul och lägga i julbadet. Växterna skulle då ge friskhet och styrka. Även idag bärs midsommarkransar i håret men det beror nog mest på att det är en tradition att göra det på just midsommarafton.

I det gamla magiska tänkandet var midsommarnatten full av både väsen och diverse krafter, som när som helst kunde gripa in i människornas värld. Men människan kunde också använda sig av dessa krafter genom att samla läkeörter och ett sätt att hålla sig frisk och stark under nästa år var att naken rulla sig i midsommardaggen. Vid alla betydelsefulla övergångar då ljuset vände var det viktigt att vissa sysslor skulle vara avklarade. Tidpunkten var också bra om man ville se in i framtiden.  Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar, är att plocka sju eller nio sorters blommor för att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se den man ska leva sitt liv med. 

 

TIPS!

På midsommarkvällen innan du ska sova plocka då sju sorters blommor och lägg under kudden när du ska sova. Under natten kommer du då drömma om personen du kommer och gifta dig med. Tror du det fungerar?

 

Väder

Enligt SMHI anses det vara sommar när dygnsmedeltemperaturen överstiger 10 grader. Juni är den månad på året som är ljusast. I juni så är det varje år sommarsolstånd, det är då solen står som högst på himlen och skiner som längst, natten blir då kort och i norr blir det ingen natt alls eftersom solen inte går ner helt. Efter sommarsolståndet börjar det gå mot mörkare tider igen. Till i december då det är vintersolstånd, den dagen då solen står som lägst och skiner som kortast, då blir natten lång jämfört med dagen. Därefter börjar det bli ljusare igen och snart är det sommar igen!

 

Bild

Regn

När vi tänker på sommaren tänker vi som oftast på fint väder och varma dagar. Regn vill vi helst inte ha när är utomhus på sommaren. Men som alla vet så kan man inte förutse hur vädret blir. Även regn är viktigt för att växter och djur ska kunna överleva sommaren. Precis som vi människor behöver dricka mycket vatten på sommarens varma dagar så behöver träden också få vätska i sig. Växter behöver både regn och sol för att kunna växa. För vad vore en midsommar utan jordgubbar? Midsommar blir det förvisso ändå, men jordgubbar är en viktig del i midsommarfirandet.

 

TIPS!

Detta tips och trix är perfekt om man ska gå ut i regnet med ett par kompisar…

Har man inte en segelduk kan man ta ett plastskynke eller något annat stort som är tätt för vatten. Varje person behöver en pinne som är ca 80 cm lång. Med en bit snöre fäster man pinnarna mitt på segelduken eller plastskynket. Akta så det inte går sönder bara, för då läcker regnet in. Sedan är det bara att bära iväg på nya äventyr i ösregnet!

 

 

 

 

Åska

Vanligt på sommaren är att det ibland blir åska. När kalla och varma luftströmmar möts blir det åska. Luftfuktigheten är större på sommaren eftersom solens strålar värmer upp jordens yta. När luftens vattenmolekyler blir uppvärmda stiger de och gnids mot de kalla vattenmolekylerna uppe i luften sker en urladdning. Då blixtrar det till! Ofta blixtrar det till innan du hör muller eftersom ljuset färdas med högre hastighet än ljudet.

 

TIPS!

Räkna sekunder mellan blixt och dunder. Dela sedan antal sekunder på tre. Då får du ut avståndet i km. 3 sekunder = 1 km Det blixtrade då 1km från där du befinner dig.

ATT TÄNKA PÅ!

Stå inte vid ensliga och höga träd när det åskar.

Om du badar, gå genast upp på stranden. Vattnet blir strömförande när blixten slår ner i vattnet.

Spring inte på öppna platser, som gräsmattor, ängar osv. Så när ni spelar fotboll och det börjar åska, är det bäst att ta time out!

Börjar det åska och blixtra mycket är det säkrast att sitta i en bil eftersom bilens leder elektriciteten till marken. 

Kommentera

Publiceras ej