Påskkalaset hos Rut

0kommentarer

Nu har våren kommit till stugan där Rut och katten Sotis bor. Runt hennes stuga blommar både Snödroppar, Krokus och Tussilago. Det börjar bli dags att förbereda det årliga påskkalaset. I år är det Ruts tur att stå för kalaset. Hon har mycket att förbereda till i kväll då hennes tre vänner kommer, Märta från Björkbacken, Anna från Hjortronmyren, och Hilma från Höga kullen.

Rut kokar och målar ägg i de ljuvaste färger man kan tänka sig, dekorerar dem med paljetter och glitter. På bordet i köket står en vas med björkris och fjädrar. Fjädrar har hon samlat hela året för att sätta i björkriset som hon hämtat från björnarna utanför stugan och kommer från lite olika fåglar som brukar skutta omkring runt stugan och leta mat.

 

Rut står vid vedspisen och steker köttbullar och prinskorv, kokar potatis och morötter. Hon plockar fram ett par flaskor med hemmagjord päron- äpple- och hallonlemonad från svalen som hon sparat sen i somras just för detta tillfälle. Katten Sotis bryr sig inte om vare sig fjädrar eller lemonad, han har smugit iväg med en av de färdigstekta prinskorvarna och ligger och smaskar på den under Ruts köksbord. Rut vet att han är tokig i prinskorv och ger honom därför en till innan hon lägger ett stort fat ovanpå serveringsfatet med köttbullar och prinskorv för att de ska hålla värmen. Medan maten kokar och steker passar Rut på att städa. Det har blivit en massa dammtussar på både golv och hyllor efter denna långa vinter. Katten Sotis som nu ätit upp prinskorvarna hjälper till att städa. Han sopar golvet med sin svans.

 

När maten är färdig och stugan städad, tittar Rut på klockan och ser att hon har lite tid kvar innan Märta, Anna och Hilma kommer, så hon lägger sig på sin säng och somnar. Hon drömmer att vättarna smugit sig in i hennes stuga och tagit med sig maten som hon skulle bjuda sina vänner på.  Hon vaknar med ett ryck av att det kackar på dörren och innan hon går för att öppna tittar Rut bort mot spisen och ser att all mat är kvar. Vilken tur! Utanför dörren står  Anna, Hilma och Märta, rosiga om kinderna, huckle på huvudena och vackert klädda i färggranna klänningar, sjalar kring axlarna.

Rut visar sina gäster till bords, ställer fram maten och sen har de en mycket trevlig afton med många glada skratt.

 

Kommentera

Publiceras ej